Titel: Fågelvingen under stallet

Meddelare: F.d. hemmansägare Olof Starrin  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Hanaberg

Jag hade en häst som blev alldeles som tokig. Han slog och levde i stallet, så att det var rent livsfarligt att gå in där, och han blängde åt alla sidor och syntes se nånting, som var så farligt. Så måste jag ta och skicka efter Boding, för han har inte varit så dum, på en del saker. Han kom hit och sökte riktigt grundligt inne i stallet, men han kunde inte icke upptäcka något, som kunde ha kommit dit i mening att skada hästen. Så blev det mörkt och han måste gå hem. Då sade han åt mig, att jag på morgonen kunde ta och krypa under stallet och se efter, och jag skulle ta därifrån varje minsta lilla sak, som jag kunde misstänka ha blivit ditlagda av någon obehövlig. I synnerhet skulle jag vara på spaning efter sådant, som var ur en fågel. Jag gjorde, som han sagt, och hittade en vinge av en mycket stor fågel förmodligen en berguv. Jag tog därifrån vingen, och hästen blev bra utan vidare medicin.